Over strenge en vriendelijke diëtistes

Als er iemand een vergelijkende studie kan maken van diëtisten dan ben ik het wel. Of zeg eerder diëtistes, want het waren allemaal vrouwen. Ik heb ze allemaal zien passeren, van het vriendelijke tot het strenge type. Er zat er zelfs eentje tussen die volgens mij meer van haar problemen aan mij vertelde dan omgekeerd, misschien moet ik nog een factuur sturen.

De voedingsdriehoek, of cirkel, of whatever, ik heb het allemaal zien en horen passeren. Maar denk je dat je daar als puber interesse in hebt? Het enige wat ik toen kon onthouden, was dat mevrouw de diëtiste zei: “Af en toe mag je eens een klein stukje chocolade natuurlijk”. Af en toe, daarmee willen ze zeggen elke dag, toch? Je ziet het, ik was nogal selectief doof ;-)

En het gekende voedingsdagboek. Het idee is fantastisch: schrijf alles op wat je eet en om de zoveel tijd analyseer je dat samen met de diëtiste. Maar dat was buiten mijn stoute brein gerekend. Ha! Alsof ik ging opschrijven dat ik net een lekkere pizza gegeten heb, ha neen, want dan zal de diëtiste kwaad zijn. Nee, we maakten van die pizza een “bord met tomaten, groentjes en wat geraspte kaas”. Bijna juist, toch? Wou ik niet eerlijk zijn met mezelf? Toch wel, maar ik had tot dan toe alleen ervaring met strenge diëtistes die me er kordaat op wezen wat wel en niet kon. Ik had er gewoon schrik van. En wat doe je dan als emo-eter? Eten!

Gelukkig kwam ik ook vriendelijke diëtistes tegen, die verder dachten dan puur cijfertjes zoals calorieën en kilo’s. Hun aanpak kwam meer in de buurt van een lifecoach en dáár had ik nu eens héél veel aan. Het gaat nog altijd over gewicht, maar de oorzaak én de oplossing wordt gezocht in wie je bent, hoe je leeft, je eetpatronen. Want als het zo eenvoudig was als gewoon wat minder eten, dan was niemand te zwaar, toch?

Zo kwam ik recent ook in contact met Ann, een boeiende diëtiste/lifecoach uit het Antwerpse die vooral uit eigen ervaring werkt en gaat voor een totaalaanpak. Believe me, je voelt onmiddellijk als iemand met passie een job doet. En ze kon mij ook nog dingen bijbrengen, na al mijn tientallen ervaringen met ander diëtistes.

Onthou vooral dit: alleen is het echt (veel te) moeilijk, zoek gerust externe hulp en advies! En nee, het internet (Google, weet je wel) is géén goed advies. Je gaat beter eens praten met iemand, het helpt echt.

2 Reacties op “Over strenge en vriendelijke diëtistes

  1. vraagje – je zegt een paar keer dat je een ‘emo’ eter bent. Heb je dan nu een oplossing gevonden voor je emoties of gebruik je eten niet meer als uitlaatklep. Als dat zo is, wat is je uitlaatklep nu?
    sry, blijf liever anoniem …

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s